Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112

RSS

 Lihas-/hermojärjestelmä kiukuttelee? Osa 2.
10.01.2019 13:43 | Ilkka

Aukotonta tieteellistä määritystä akuutille,- kovalle- selkäkivulle ei ole (paitsi vakavat vammat), mutta lumbagosta ja noidannuolesta puhutaan suojakramppina; saattaa olla osittain tottakin. Myös krooninen tai usein toistuva lumbago tyyppinen kipu on melko yleistä.

Tiedän että todella vahva lihaskin voi krampata ja kipuilla kovaa ja on haastavapi hoitaa kuin heikompi lihas. Toisaalta vahvat lihakset antavat anteeksi arjen haasteille, kovalle kuormitukselle ja jopa virheellisille nostoasennoille. Hyvä liikkuvuus, lihaskunto ja  lihastasapaino ennaltaehkäisevät jonkinverran selkäkipuja, mutta kun jotain tapahtuu, niin tarvitaan usein manuaalista hoitoa. Esimerkki: koko selkä on kuin kiveä, vinossa ja kivut ovat kovat; yksi napsaus ja koko selkä vapautuu ja kipu hellittää, ei siis voi johtua tulehduksesta tai rappeumasta. Tämä on ääri esimerkki, usein ongelmaa joutuu purkamaan monestakin suunnasta.

Viimevuosina suurin työnkautta oppimani asia ei ole niinkään tekniikoiden parempi hallinta, vaan missä järjestyksessä mitäkin työkalua käyttää tai jättää käyttämättä. Joskus jokin tietty jumi tai virheasento "pitää otteessaan" laajempaa kokonaisuutta. Esim: lantio menee "paikoilleen" ja pahin paine helpottaa, mutta niskassa/yläselässä on edelleen ärsytystä aiheuttava lukko; lihakset hermojen käskyttämänä vetävät lantion takaisin "paikoiltaan", eli pitää etsiä muut hoidettavissa olevat ongelmat ja viimeistellä lantio.

Käytännön kokemus opettaa parhaiten (tietenkin tekniikoita pitää osata hyvin) "neuvottelemaan" selän kanssa, yksi pinne vaikka polven takana voi pitää alaselkää oteessaan ja alaselän jännite taas yläselkää tai päinvastoin. Usein perushoito toimii hyvin, mutta joskus ongelmaa joutuu metsästämään ja usein lopputulos on hyvä, vain harvoin joutuu nostamaan kädet pystyyn.

Hermovaurio tai sellainen hermopinne, jota ei pysty millään keinolla turvallisesti (jos muutenkaan) vapauttamaan on todella ikävä, joudutaan perustellustikkin turvautuman vahvoihin nimenomaan hermosärkyyn auttaviin lääkkeisiin. Tällöinkin muualle kehoon voi syntyä hyvälaatuisia ongelmia joita pystyy hoitamaan turvallisesti. Onneksi em. tapaukset ovat harvinaisia.

Saman tyyppinen "jumi" tai toiminnallinen häiriö nikamassa/nivelessä voi oireilla eri ihmisillä eri tavoin. Hermoista johtuvaa ärsytystilaa voi verrata osittain rikkinäiseen sähköjohtoon. Onneksi ongelman pystyy usein ratkaisemaan ja pahin tilanne rauhoituu usein itselläänkin.

 


 - Ilkka | Kommentoi Lihas-/hermojärjestelmä kiukuttelee? Osa 1.
04.12.2018 14:17 | Ilkka

Seuraava kirjoitus saattaa sisältää asiavirheitä "sanasta sanaan" tulkittuna, mutta yritän parhaan tietämykseni mukaan kuvailla yleisimpien selkä-/niskakipujen syitä. 

Lähes jokaisella on joskus selkävaivoja, yli puolella on joskus kovia, invalidisoivia kipuja, krooniset vaivat eivät myöskään ole harvinaisia. Selkäkivun anatomia on usein mysteeri lääketieteelle, joskin erilaisia teorioita löytyy, usein ne ovat puolitotuuksia. Minulle ja muillekkin jotka hoitavat selkä ongelmia käsin on opetettu ja kokemuksen mukaan muodostunut omia teorioita, jotka eivät aukene tilastojen ja numeroiden kanssa keskustellen. Selkeitä kliinisiä löydöksiä, jotka selittävät kivut/puutumiset on toki myös, mutta ne selittävät vain murto-osan tapauksista.

Vikaa välilevyissä tai ei, lihakset kunnossa tai ei, hermon(hermojen) ärsytystila on mukana 90-99% selkä-/niska vaivoissa. Faktaa on että kaikkien nikamien (paitsi ylin niskanikama) välistä lähtee hermot molempiin suuntiin, jotka voivat syystä tai toisesta jäädä ärsytystilaan. Selkeiden pinteiden (esim. välilevyn pullistuma, joka painaa hermojuurta) lisäksi nikaman subluksaatio-, lukko voi aiheuttaa ärsytystilan ja lihaskrampin, joka taas saattaa aiheuttaa lisää "sekundaarisia ärsytystiloja" Lääketieteessä puhutaan paljon tulehduksesta, mutta mielestäni ns. hermostollinen lihaskramppi on lähempänä totuuttuutta. Jonkinlainen tulehdustilakin voi syntyä, mutta vasta pidemmän ärsytystilan seurauksena, harvinaisemmat bakteeri-infektiot ovat asia erikseen.

Yleisimpänä syynä on mielestäni si-nivelen ja/tai nikamien lukot ja virheasennot, mutta kaikilla nämäkään eivät aiheuta isompia ongelmia, eli lihakset pysyvät rentoina ja ryhtiongelmatkaan eivät ylikorostu. Heikot, kireät tai epätasapainossa olevat lihakset voivat olla myös syynä, mutta mikäli hermot ovat rauhassa, tällöinään ei aina ole kipuja/vaivoja. Liian kova kuormitus lihaksille voi aiheuttaa hyvälaatuisen lihaskivun lisäksi myös hermostollista lihakipua, joka ei aina helpota itsellään tai jokin vaiva "jää päälle" Kylmä, veto, staattiset ja huonot työasennot voivat olla syynä, usein vaivat alkavat yhdestä "nitkahduksesta" jotain nostaessa. Voiko ruokavalio ja muut elin tavat vaikuttaa? luultasti, mutta vaikea sanoa kuinka paljon. Henkisellä stessilläkin voi olla osuutta, mutta ongelma on myös fyysinen.

Mikä tähän sitten auttaa? Joku voi saada hyvän avun lääkkeistäkin, osalle auttaa oikenlainen liikunta ja kuntoutus, mutta monet tarvisisivat mobilisaatio-/manipulaatiohoitoja. Syyt miksi jotkut ovat helppoja tapauksia, miksi jotkut taas ei, ovat välillä mysteerejä minullekkin, useimmiten hoito kuitenkin auttaa!

 

 


 - Ilkka | Kommentoi Medikalisaatio ja ylidiagnostiikka?
12.11.2018 15:22 | Ilkka

 

 

Kuinka paljon lääkkeitä syödään turhaan? Suurin osa vastaa kyllä ja paljon. Tehdäänkö terveydenhuollossa paljon turhia tutkimuksia? Onkin jo vaikeampi kysymys. Hyödynnetäänkö lääkkeettömiä hoitoja tarpeeksi (mikäli aiheellista)? EI! Osa varmasti uskoo toisin.

Väitän että julkisella puolella yleisempää on ali- kuin ylidiagnostiikka, mutta tässä on suuriakin paikkakunta- ja lääkäri kohtaisia eroja. Sitävastoin todistetusti haittoja/vakavampia sivuvaikutuksia aiheuttavia lääkkeitä syötetään selvittämättä edes tarkkaan mistä on kysymys. Vaikka selviä puutostilaan viitaavia oireita olisi, niin usein suppea "testi patteristo" katsotaan riittäväksi ja viitearvojen alarajassakin olevat arvot normaaleiksi. Kuitenkin lääkkeitä joita ei voi perustella minkään kokeen perusteella, syötetään pitkiäkin aikoja (jopa käypähoito suositusten vastaisesti) koska muitakaan työkaluja ei ole käytössä. Toki todella hyviä lääkäreitäkin on ja yksityispuolella pääsee helpommin kunnon tutkimuksiin. 

Jotkut asiat; kuten kilpirauhas-sairaudet ja raudan/B12/D-vitaminin puutos tilat ovat olleet viimeaikoina paljon julkisuudessa ja saaneet "muotisairauden" leiman. Esim. raudan puutos ei asiaan erikoistuneiden lääkärien mielestä näy välttämättä hemoglobiinissa, mutta ferritiiniä ei suostustuta testaamaan terveyskeskuksissa. Ainakin Synlabissa maksaa ferritiini 19,95€,  TSH + T4v 14,95€, pitääkö tälläisessä todella säästää??

On totta, että jotkut ilmiöt ja sairaudet ovat varmasti vaikeita diagnosoida ja yksiselitteistä testiä ei ole. Home ongelmia esiintyy paljon, muita yliherkkyyksiä harvemmin. Ainakin vaikeasti oireilevia pitäisi kuulla, kuunnella ja uskoa sekä hyödyntää kaikki olemassa oleva tutkimustieto ja hyödyntää tarpeenvaatiessa kokemusperäistä tietoa. Joskus rajanveto voi ymmärrettävästi olla vaikeaa.

Kuinka paljon "vaihtoehtopuolella" on medikalisaatiota? Jotain esimerkkejä: Henkilö A:lla ei ole mitään sairauden oireita, mutta esim. verkostomarkkinoija kertoo hänen tarvitsevan 300€/kk hintaisen ravintolisä määrän. Henkilö B saa avun selkäkipuun, mutta terapeutti kertoo hänen tarvitsevat 2000€ vuodessa maksavan ennalta ehkäisy ohjelman. Henkilö C:lle vakuutellaan säännöllisten "puhdistus hoitojen" välttämättömyydestä ilman mitään kokemusperäistäkään avun saantia. 

Jotkut tekevät jopa "veriristeilyjä" Tallinnaan mittauttaakseen kaiken mahdollisen (edullisemmin), kyse on mielestäni omasta harrastuksesta (tiedän monta parempaa:) ei niinkään medikalisaatiosta. Toisaalta mikäli kärsii jostain kroonisesta terveysongelmasta, asiaa pitäisi selvittää laajemmin testein jopa julkisella puolella.

Uskon että monia ravintolisiä ei kannata syödä turhaan,  mutta mistä sen tietää, jos asiaa ei ole tutkittu. Entä jos puutos/hormonaalisten epätaspainotilojen oireisiin syötetään masennus ja kipulääkkeitä??

...ja tietysti "määrittelemättömään selkäkipuun"...Usein edes mangneettikuvissa ei näy kivulle syytä, vain normaaleja kuluma muutoksia, nuorilla ei niitäkään. Usein kuitenkin syötetään melkoinen lääke määrä ennenkuin kuvataan mitään.

95% tules-vaivaisista saa apua manuaalisista hoidoista, 60-70% jopa huomattavaa. Jokainen voi kokemuksellaan todeta mikä tuottaa parhaan/riitävän hoitovasteen, itse en markkinoi pitkiä hoitosarjoja.


( Päivitetty: 13.11.2018 09:23 )

 - Ilkka | Kommentoi Mistä jäsenkorjauksessa on kysymys ?
15.02.2018 12:51 | Ilkka

Lyhyesti sanottuna jäsenkorjaus on pehmeää nikamien ja nivelien käsittelyä sekä hierontaa, joka keskityy enemmän sidekudoksiin ja hermoihin kuin lihaksiin. JK on nykyään laajimmin käytössä oleva osa kansanparannusta. Se on perinnettä ja nykyaikaa. JK ei ole ristiriidassa länsimaisen lääketieteen ja sen anatomiakäsityksen kanssa, mutta nivelten ja nikamien lukkiumien ja pienten virheasentojen merkitystä tuki-ja liikuntaelin vaivoissa ei lääketieteen valtavirrassa ymmärretä.

Jäsenkorjaus ei lähtökohtaisesti sisällä "mystisiä" asioita, kuten energiahoitoa, vaikka jotkut niitä saattavat siihen yhdistääkkin tai yrittää yhdistää. Myöskään kiropraktiset otteet; niksautukset eivät kuulu jäsenkorjaukseen, mutta jotkut voivat käyttää niitäkin. Monet pehmytkudostekniikat ovat samankaltaisia joita opetetaan koulutetuille hierojillekkin, joten jyrkkää kahtiajakoa ei voi tehdä. Hieman ihmetyttää, miksi monet helpot ja turvalliset mobilisaatio- tekniikat eivät ole löytäneet tietään virallistettuihin manipulaatiohoitoihin ja fysioterapiaan.

Nykyään erilaisia koulukuntia ovat kaustislainen-, kalevalainen-, perinteinen suomalainen jäsenkorjaus. Erot ovat pienehköjä, hieman erilaisen koulutus-kaavan sisältämiä. esim. jossain suositaan rasvankäyttöä paljaalle iholle, jossain ilman rasvaa vaatteen päältä; molemmat toimivat. Useimmille kursseille vaaditaan pohjaksi jokin terveyden huollon tutkinto, hyvä niin.

Jäsenkorjaus tekniikoilla olisi käyttöä myös virallisessa terveydenhuollossa, joskin nimi pitäisi ehkä brändätä uudelleen. Julkinen terveydenhuolto ei oikestaan tarjoa mitään toimivaa korviketta jäsenkorjaukselle, eli monet toiminnalliset häiriötilat nikamissa ja nivelissä jäävät hoitamatta. Kiropraktiikka, Osteopatia, OMT fysioterapia ja Naprapatia ovat vaihtoehtoja jäsenkorjaukselle. On tapauskohtaista kuka saa mistäkin parhaan avun.

Mielestäni muitakin kuin "puhdas oppisia" jäsenkorjaus-tekniikoita voi käytää,  mutta esim. niskan ja lannerangan kiertomanipulaatiot kuuluvat vain Kiropraktikoille, Naprapaateille ja siihen täsmällisen koulutuksen saaneille. Mielestäni suurin osa manipulaatio-hoitojen kohteista saa saman hyödyn pehmeämmistä tekniikoista kuin "niksautuksista", mutta ne jotka eivät saa, voivat mennä Kiropraktikolle ym. Itse käytän joitakin tekniikoita, joita ei yleisesti ole käytössä, mm. Jouko Holmalta opittuja tekniikoita, kuitenkaan voimakkaita manipulaatioita en suorita.

Jäsenkorjauksen hoitokohteita ovat siis useimmat selkä,-niska,-lihas,-nivel vaivat, jotka eivät vaadi leikkaushoitoa (harva vaatii). Eli tavoitteena on nikamien ja nivelten neutraali asennon palautaminen ja hermoärsytysten vapauttaminen. Jotkut muutkin ongelmat, kuten maha/suolisto vaivat, migreeni, palantunne kurkussa, eturauhas ongelmat ym. saattavat johtua selkärangan hermoärsytyksestä, mutta tämä on vain yksi mahdollisuus, ei tietenkään ensisijainen hoitomuoto. Päänsärkyyn moni saa avun tavallisetakin hieronnasta. Vaikka muutakin väitetään, jäsenkorjaus on siirtynyt polvelta toiselle nimenomaan kokemusperäisen vaikuttavuuensa takia, ei taitavan markkinoinnin tai halun etsiä jotain lääketieten ulkopuolelta. Aina kyse ei ole tuki-ja liikuntaelin ongelmasta, eli muiden sairaustilojen suhteen lääkärin diagnoosi voi olla tarpeen.


( Päivitetty: 15.02.2018 16:41 )

 - Ilkka | Kommentoi SI-Nivel Teoria
10.01.2016 17:39 | Ilkka

Viime vuosina netissä on käyty välillä kiivastakin keskustelua "SI-Nivelen dislokaatiosta", yritän selventää syitä "juupas-eipäs" keskusteluun.

SI-Nivel(Sacroiliac Joint) sijaitsee lantiokorissa, selkärangan "jalustana", joka toimii selän iskunvaimentimena. Itse käyttämässäni "Holman menetelmässä" em.nivel on keskeisessä osassa. Puhuisin mielummin lantiokorin suoristamis menetelmästä, kuin si-nivelen paikalleen laitosta, jossa on iso rooli myös lannerangalla, lonkkanivelillä ja lantionseudun lihaksilla. Kyse on siis sittenkin rangan lukoista ja lihaskireyksistä? Ei, kyllä si-nivel voi "jämähtää" virheasentoon ja jäädä sellaiseen pysyvästi, syynä useimmiten kivulias kaatuminen, kuoppaan astuminen ym. Vuosina 2002-2007 kävin useammalla "niksauttajalla" ja jäsenkorjaajalla, Jouko Holman metodi oli ensimmäinen josta sain selkeän avun, lisäksi pääsin hänen oppiinsa. Törmäsin tähän asiaan sattumalta, kun löysin "Tonin selkäsivut"

Mitä haittaa sitten on, jos SI-Nivel ei ole paikoillaan? Joillakin ei mitään, mutta monilla selittämättömiä selkäkipuja, jalkojen "pituus ero", issias-oireita, lukkoja koko rangassa, toiminnallinen skolioosi, virhekuormitusta koko kehon nivelissä ja lihaksissa, epämääräisiä "oireyhtymiä"...lista on pitkä.

SI-Nivel ei voi olla paikoiltaan, muuten kuin erittäin suurienergisen trauman seurauksena, jolloin tarvitaan todennäköisesti tehohoitoa? Sana tarkasti: juuri näin, mutta valtavirtojen lääketiede ei ymmärrä subluksaatioiden merkitystä TULES-sairauksissa, sama pätee rangan lukkoihin ja muihinkin niveliin. Oman arvioni mukaan suoliluu siirtyy suhteessa ristiluuhun 2-3mm ylemmäs, josta se voi vielä palautua takaisin, mutta useimmiten se lukkiutuu lisäksi 1-2mm taaksepäin, jolloin se ei aukea itsellään tai jumppaamalla. Jokainen koulutettu manipulaatio-terapeutti osaa avata tämän? Ei, ihme kyllä. Holman metodi on ainoa tapa korjata lantio? Tuskin, mutta paras ja täsmällisin, johon itse olen törmännyt. Hoidossa on varmasti riskinsä? Mielestäni ei ole, paitsi jos on akuutti tehohoidon tarve, etusivulla olen kertonut perusteita mennä ensin lääkäriin.

Eikö SI-Nivel dislokaatio näy kuvissa? Lantion vinous kyllä näkyy, mutta usein se tulkitaan rakenneviaksi, jota ei voi korjata tai jalkojen erimittaisuudesta johtuvaksi. Jalat ovat vain harvoin oikesti eripituiset! Tutkimus: SI-Nivel manipulaatio ei suorista lantiota? Kaikki menetelmät tai pelkkä si-manipulaatio eivät usein korjaa koko ongelmaa, mutta oikein suoritettu menetelmä korjaa! Eivät kai kaikki saa apua? Muutama prosentti ei saa mainittavaa apua, mutta suurin osa pääsee jopa lähes kokonaan vaivoistaan eroon! SI-Nivel voi olla monta senttiä pois paikoiltaan? Ei voi, mutta lantio voi olla monta senttiä vinossa. Kun alaselkä on pahasti jumissa, molemmat siit pois paikoiltaan ovat molemmat jalat "liian lyhyet", eli pituutta voi tulla lisää? Kyllä!

Jatkuvaa tutkimustyötä tehdään asian hyväksi, asiaa on tutkittu kattavasti? Ei, valitettavasti. Pienempiä tutkimusia ympäri maailmaa löytyy kyllä. Lääkäri osaa diagnosoida vian? Hyvin harva osaa. Väite:SI-manipulaatio on vain normaalia kierto manipulaatiota pienillä teatteritempuilla? "Holman menetelmässä" ei käytetä kiertomanipulaatiota lainkaan, on myös alaselän kiertomanipulaatio tekniikoita, joissa avataan nimenomaan SI. Voiko em. nivel olla jopa yliliikkuva ja silti "paikoiltaan"? Joissain tapauksissa voi, eli kyse ei ole pelkästä liikkuvuudesta.

Käyttämässäni menetelmässä lantiokori on "ohjausyksikkö" myös lannerangan hoitoon, samoin kuin lonkkien "paikoilleen laitto", eli kokonaisuus on tärkeä. Kaikki selkäkivut johtuvat SI-Nivelestä? Eivät kaikki, mutta suurin osa. Muunlaisista manipulaatio-hoidoista ei siis ole hyötyä, jos on "SI-dislokaatio"? Kyllä voi olla, vaikka koko vikaa ei korjattaisikaan, pätevää ranka- ja lihaskäsittelyä löytyy kyllä monesta paikasta. Voiko SI-dislokaatio aiheuttaa välilevynpullistumia? Mielestäni voi. Entä voiko silloin tulla hoitoon? Ainakin oman menetelmäni kohdalla voi, jos ei ole "hälyyttäviä"oireita, kuten pidätysvaikeuksia ym. Alaselän pitkittäisvenytys, joka on osa käyttämääni menetelmää helpottaa yleensä muitakin alaselkäongelmia.

Yksittäisiin osatekijöihin ja joihinkin väitteisiin, jotka eivät ole sanatarkasti tieteellisiä keskittyminen luo "juupas-eipäs" keskustelua.

 


( Päivitetty: 14.12.2017 14:32 )

 - Ilkka | Kommentoi


©2019 Ilkka Varis - suntuubi.com